Dobavnice

Datum objave: 05.01.2020

Kako vam lahko pomagamo?

Vnos nove dobavnice

2_5_1_vnos_nove_dobavnice

 1. Ko prvič vnašate dobavnico, si lahko poljubno izberete obliko številke dobavnice (npr. 01/2013D, 01/13, 13/01, itd.). Ko vnašate nadaljnje dobavnice, pazite, da vpišete naslednjo številko dobavnice (če je bila prej 01/2013, vpišite 02/2013). Program vam olajša delo tako, da sam avtomatsko izpiše številko zadnje izdane dobavnice.
 2. Iz spustnega seznama izberite ustrezno stranko, ki ste jo predhodno vnesli v meni Stranke ali pa kliknite na napis “Vnesi novo stranko” v kolikor jo še niste dodali (glej Vnos nove stranke iz dokumenta)
 3. S pomočjo koledarčka (na desni) izberite datum izdaje dobavnice.
 4. Kraj izdaje predračuna vpišete ročno (če ste predhodno to vnesli v “Privzete vrednosti” vam program avtomatsko to polje izpolni). Enako deluje za polje “Blago izdal”, kjer napišete, kdo je izdal blago.
Postavke na dobavnici

Na voljo imate tri možnosti za vnos postavke na dokument.

Avtomatski vnos s pomočjo šifranta
 • Če ste predhodno že vnesli šifrant, ga lahko izberete iz spustnega seznama. Program vam bo avtomatsko izpolnil polja opis, enota mere, cena brez DDV in % DDV. Preostane vam vnos količine izdelka ali storitve in mogoč popust.
 • S klikom na napis “Seznam šifrantov” se vam bo odprlo novo okno, kjer boste naši vse vnesene šifrante. S klikom na enega izmed njih se vam bo avtomatsko dodal v dokument.
 • Dodate lahko nov šifrant. Kliknite na napis “Nov šifrant”, prikazalo se vam bo novo okno, kjer boste vnesli vse potrebne podatke (glej Vnos novega šifranta iz dokumenta).
Ročni vnos
 • Opis: vnesite opis storitve ali ime izdelka;
 • Količina: vnesite količino vpisane storitve ali izdelka;
 • Enota: izberite iz spustnega seznama želeno enoto (kos, ura, km, kg, itd.);
 • Cena brez DDV: pri tem polju bodite pazljivi, da vnesete ceno brez davka;
 • DDV: določite stopnjo davka na dodano vrednost (8,5 % ali 20 %). Če niste zavezanec za DDV, davka ne vpisujete;
 • Popust (%): Tukaj lahko določite popust (v odstotkih), lahko je tudi zapisan z decimalno vejico npr. 5,5. Ne vpisujete znaka za odstotek – %;
 • Skupaj: polje skupaj se avtomatsko preračuna na podlagi vnesene Cene brez DDV, količine ter popusta. Skupaj prikazuje vrednost storitve/artikla brez davka na dodano vrednost;
 • Če želite dodati novo postavko na dobavnico, kliknite na napis “Dodaj novo postavko”;
 • V primeru, da želite pravkar vneseno postavko izbrisati, kliknite na znak X na koncu postavke;
 • Opomba v glavi / Opomba v nogi – Tukaj si lahko vpišete opombe, ki bodo vidne v glavi ali nogi dokumenta. Priporočljivo je, da si večkrat uporabljene opombe prej vpišete v nastavitve programa (glej Opombe), tako jih boste lahko izbrali iz spustnega seznama;
 • Ko ste končali z vnosom podatkov na dobavnico, kliknite na gumb “Shrani”. V primeru, da želite novo dobavnico zavreči, kliknite na napis “Prekliči” zgoraj levo;

Urejanje dobavnice

Če želite dobavnico popraviti, jo natisniti, shraniti na vaš računalnik (v obliki pdf), itd. Lahko te funkcije izbirate v meniju na levi strani.
2_5_2_urejanje_dobavnice
Možne funkcije:

 1. Popravi dokument – vam omogoča, da popravite morebitne napake, ki ste jih naredili na dobavnici, ko končate, ne pozabite potrditi s klikom na gumb “Shrani”. V kolikor ste dobavnico že izdali (natisnili) ali jo poslali po e-pošti je tam možnost onemogočena. V tem primeru morate dobavnico stornirati in izdelati novo.
 2. Izdelan račun – V primeru, da ste na podlagi te dobavnice predhodno že izdelali račun (ročno in ne avtomatsko s funkcijo “Ustvari račun”), lahko tukaj to označite.
 3. Natisni – ko želimo dobavnico natisniti, kliknemo na napis “natisni”. Pojavi se vam nov zaslon, kjer lahko vidite obliko natisnjene dobavnice. Tiskanje izvedete s klikom v meniju “DATOTEKA” (ang. file) ter v spustnem seznamu izberemo ukaz “NATISNI” (ang. print). Odpre se vam novo okno, kjer lahko določite število kopij dobavnice (ang. Copies). Za začetek tiskanja kliknite na gumb “V REDU” (ang. OK). Za vrnitev v program kliknite na puščico “v levo” (ang. back) v internetnem brskalniku (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Chrome, …).
 4. Shrani na računalnik – če želite dobavnico shraniti na računalnik, kliknite na napis “Shrani na računalnik” (ang. Save file), pojavilo se vam bo novo okno, kjer izberete možnost shranjevanja dokumenta na vaš računalnik in kliknete na gumb “V REDU” (ang. OK). V novem oknu določite še kam naj se shrani dokument ter ime dokumenta (program vam avtomatsko priporoči takšno ime dokumenta, kakršna je številka dobavnice). Za dokončanje kliknite še na gumb “V REDU” (ang. OK).
 5. Pošlji po epošti – vam omogoča, da dobavnico pošljete po e-pošti v obliki pdf. Ko izberete to možnost, se vam pojavi nov zaslon, kjer vpišete e-mail naslov prejemnika (če ste ga predhodno vpisali, ko ste vnašali stranko, se vam ta avtomatsko prikaže), zadevo sporočila (privzeto se vam izpiše npr. Dobavnica 01/2013, lahko pa tudi to po želji spremenite) in besedilo, ki ga želite poslati svoji stranki (v kolikor bi želeli imeti vedno izpisano isto besedilo, lahko to vnesete v “Privzete vrednosti” (glej Privzete vrednosti)). Dokončate s klikom na gumb “Pošlji”. Na dnu dobavnice boste videli celotno zgodovino poslanih emailov.
 6. Storniraj dokument – če ste napačno vnesli dobavnico in jo želite stornirati, izberite to možnost. Storniran dokument bo dobil napis “STORNIRAN” pred številko dokumenta, ter na seznamu dokumentov bo prečrtan. V primeru da ste stornirali dobavnico št. 2/2013, bo naslednji dokument, ki ga boste vnesli imel številko 3/2013.
 7. Ustvari račun – Račun lahko preprosto izdelate na podlagi izdane dobavnice. Kliknite na napis “Ustvari račun”, odprlo se vam bo novo okno za vnos računa. Dopolnite manjkajoče podatke kot so številka računa, datum storitve,…
Prejšnji Delovni nalogi
Naslednji Dokumenti